یک دیپلمات پیشین در گفتگو با خبرآنلاین با اشاره به اینکه امتیاز بزرگ وزیرخارجه پیشنهادی شناخت بدنه وزارتخارجه است گفت: ارتباط با کشورهای روسیه و چین ارتباط مستقیم با بهبود رابطه با غرب دارد.
پرستو بهرامی راد: عباس عراقچی که در تیم مذاکرات برجامی حضور داشته و مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات احیای برجام بوده، توسط پزشکیان برای تصدی وزارت امور خارجه به مجلس معرفی شد. عراقچی بعد از تشکیل دولت سیزدهم از وزارت امور خارجه به شورای راهبردی روابط خارجی نقل مکان کرد. حال گزینه مسعود پزشکیان برای تصدی وزارت امور خارجه است. بسیاری انتخاب او را در کابینه بهترین انتخاب برای سیاست خارجی ایران میدانند. برای بررسی ویژگیهای عباس عراقچی بهعنوان وزیر خارجه پیشنهادی با عبدالرضا فرجیراد، استاد ژئوپلتیک و دیپلمات پیشین به گفتوگو پرداختیم.
این موضوع که عباس عراقچی از بدنه وزارت امور خارجه است، چه میزان میتواند به رویکرد درست او نسبت به مسایل این حوزه کمک کند؟ هر کسی که وزیر خارجه میشود اگر تجربه داخلی وزارت خارجه داشته باشد، خوب است؛ زیرا بخشی از کار وزیر خارجه کار کردن با بدنه وزارت خارجه است. اگر کسی از خارج بدنه بیاید و کار را نشناسد، طبیعتاً وقت بیشتری را باید صرف شناخت بدنه وزارتخارجه کند. درست است که کار اصلی وزیر خارجه دیپلماسی، ارتباط با خارج و …است. اما بخشی از کار وزیر خارجه ارتباط با بدنه این وزارتخانه است و حل مشکلات و انتظاراتی که دارند. همچنین وزیر باید نیروی خوبی برای سفارتخانهها انتخاب کند. در دنیا مدلهای مختلفی برای انتخاب وزیر خارجه وجود دارد؛ برخی از کشورها وزیر خارجه از بدنه وزارتخارجه انتخاب میشود و برخی اینگونه نیستند و از پستهای دیگر میآید. امروزه کشورهای بزرگ دنیا مثل چین، آمریکا و بسیاری از کشورهای اروپایی ممکن است نیروی خوبی را خارج از بدنه وزارتخارجه انتخاب کنند. اما در هر کشوری به خصوص کشورهای غربی معاونتی وجود دارد که خیلی تغییر نمیکند. این معاون اجرایی همه را میشناسد و نقش اساسی در کارهای اجرایی وزارتخارجه دارد. اگر وزیر خارجه از وزارت خارجه نباشد، آن معاونت تجربه کافی را دارد و همه را میشناسد و در صورت لزوم اطلاعات را به وزیر میدهد. همانطور که عرض کردم اگر وزیر از داخل وزارت خارجه باشد خیلی بهتر خواهد بود.