رییس کل بانک مرکزی از آغاز به کار ریال دیجیتال در آینده نزدیک خبر داد و گفت: بانک مرکزی به موقع در این حوزه ورود کرده است؛ خیلی از کشورها از ریال دیجیتال استفاده می کنند که می تواند کارایی نظام مالی کشور را افزایش دهد.
به گزارش همشهری آنلاین، محمدرضا فرزین در یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظام های پرداخت به تشریح سیاست های جدید بانک مرکزی در این حوزه پرداخت و اظهار کرد: برای من به عنوان رییس بانک مرکزی این همایش فرصتی برای مرور سیاست ها و تببین مسیر آتی است؛ تمام مطالب را بررسی خواهیم کرد. انشالله از دانشی که در اینجا ارائه می شود در سیاست گذاری هایمان استفاده خواهیم کرد.
- ریال دیجیتال شبیه رمز ارز است؟ | توضیحات رئیس بانک مرکزی درباره ریال آفشور
وی با بیان اینکه نظام بانکی از مجموعه ای نقاط قوت و ضعف برخوردار است؛ تصریح کرد: فناوری های دیجیتال از نقاط قوت این نظام است؛ شبکه شتاب ایران با پرداخت زیر ۲ ثانیه یکی از قوی ترین شبکه های پرداخت منطقه است.
او با بیان اینکه بزودی ریال دیجیتال کار خود را شروع می کند؛ ادامه داد: توسعه بانکداری نوین وظیفه بانک مرکزی در تمام دنیاست ماهم در بانک مرکزی ایران تلاش می کنیم این وظیفه را به درستی انجام دهیم.
رییس کل بانک مرکزی ضمن اشاره به تعاملات بانکی در فضای بین الملل، گفت: به دلیل تحریم بیشترین چالش را در این حوزه داریم ولی با تلاشی که در سال های گذشته صورت گرفته اقدامات خوبی انجام شده که باید ادامه یابد. یکی از اقدامات طراحی سامانه «ACUMER» است که متعلق به آسیاست. تلاش کردیم در مدیریت تحریم از این ابزار حداکثر استفاده را کنیم. با هندوستان و پاکستان و سایر کشورهای عضو اتحادیه همکاری کنیم. به جای سوییفت این سامانه را طراحی کردیم که اکنون کار می کند.
او تصریح کرد: پس از برتون وودز برخی از کشورهای آسیایی برای مقابله با این تصمیم اتحادیه پایاپای آسیایی را تشکیل دادند، اما به دلایل مختلف این اتحادیه در سالهای اخیر فعالیت آنچنانی نداشت. در همان زمان دبیرخانه این اتحادیه در ایران مستقر شد و با توجه به این مسئله در سالهای اخیر این اتحادیه را فعال کردیم و تعاملات خود با کشورهای عضو این اتحادیه از جمله هند و پاکستان ارتقا دادیم. به جای سوئیفت برای اعضا سامانه بانکی جدیدی با نام ACUMER را استفاده کردیم که مبتنی بر استانداردهای سوئیفت طراحی شده است اما تحریمناپذیر است.
سوییفت را کنار گذاشتیم
فرزین با اشاره به اینکه سوییفت را کنار گذاشتیم و ACUMER را جایگزین کردیم؛ از ۱۰ مهر ماه سال جاری این سامانه را به صورت جدی عملیاتی کرده ایم؛ گفت: امیدواریم بتوانیم آن را توسعه داده و با استفاده از آن روابط و تعاملات خود را کشورهای عضو اتحادیه پایاپای آسیایی را گسترش دهیم.
رییس کل بانک مرکزی همچنین اظهار کرد: بریکس را هم تقویت کردیم. بریکس سهم بزرگی در تجارت جهانی دارد که در ابتدای راهش است. الان استراتژی بریکس تا سال ۲۰۲۵ در ۴ محور بناشده که فرصت را برای ما فراهم می کند استفاده کنیم. اولین محور افزایش سهم ارزهای محلی است.
وی با بیان اینکه چین و روس ها به این سمت حرکت کرده اند؛ گفت: باید بتوانیم تسویه را با ارزهای بریکس انجام دهیم. دومین مورد سامانه ای در نظام های پرداخت است. یک پلتفرم تسویه برای پرداخت های برون مرزی راه اندازی شده که فعلا در مرحله مقدماتی است. این فرصت خوبی است که بتوانیم تعاملاتمان به ویژه در حوزه تسویه را از این طریق انجام دهیم.
او ادامه داد: اتصال شبکه پرداخت به روسیه یکی دیگر از برنامه هایمان بود که اخیرا شتاب به میر روسیه وصل شد و تعدادی از بانک ها وصل شده اند. سامانه درحال کار کردن است ولی چون شروع کار است کند است ولی با مرور زمان بیشتر روی این سامانه کار می کنیم. فازدوم امکان استفاده گردشگران روسی در فروشگاههای ایران است امیدواریم در زمستان این را افتتاح کنیم. فاز سوم بهره مندی گردشگران ایرانی از پوز روسیه است که امیدواریم ابتدای سال آینده این مدل را عملیاتی کنیم.
فرزین با بیان اینکه امیدواریم این مدل را با سایر کشورها هم عملیاتی کنیم؛ افزود: با روس ها پیمان روسی بستیم؛ کاملا دلار را حذف کردیم و ریال و روبل را جایگزین کردیم.
شروع آزمایشی ریال دیجیتال در کیش
رییس کل بانک مرکزی به توسعه ریال دیجیتال و استقرار نظام هوشمند اشاره کرد و افزود: بانک مرکزی به موقع در این حوزه ورود کرده است؛ خیلی از کشورها از ریال دیجیتال استفاده می کنند که می تواند کارایی نظام مالی کشور را افزایش دهد. برخی کشورها در مرحله تحقیقات هستند و وارد مرحله ازمایشی شده اندو ما هم در این مرحله هستیم و وارد ازمایشی شدیم و الان در کیش اینکار را انجام میدهیم.
به گفته فرزین؛ ریال دیجیتال در بانک های ملت؛ تجارت و ملی درحال استفاده است و در اینده ۵ بانک دیگر به آن استفاده خواهد شد.
او درباره رمز پول ها و سیاست گری بانک مرکزی در این حوزه گفت: امروزه رمز پول ها در جهان توسعه سریع و شتابانی دارند که استفاده متفاوتی از آنها می شود. قاعده گذاری در این حوزه کار بسیار سختی است. تمام کشورها در این حوزه در ابتدا با مشکل مواجه شدند. ابتدا تجارت شکل می گیرد و بعد مقررات تدوین می شوند. این اتفاق در کشور ما هم افتاده است. الان با بازار بزرگی روبه رو هستیم ولی مقررات منسجمی در این حوزه نداریم.
تراکنش ۳۵ همتی صرافی های رمز ارز
رییس کل بانک مرکزی در همین ارتباط تصریح کرد: چون تحریم هستیم باعث می شود خیلی از این ابزار در تجارت بین المللی استفاده بیشتری کنیمِ در مواد ۴؛ ۲۴؛ ۵۹ و ۶۴ قانون جدید بانک مرکزی به تدوین مقررات رمز پول ها توسط بانک مرکزی اشاره شده و ماهم در این راستا در تلاش هستیم.
وی نهادهای امین را بحث مهمی در این حوزه دانست و ادامه داد: مقررات نهاد امین حتما باید تدوین شود؛ نظارت بر کارگزاران رمز پول چطور باید باشد؟ الان ۲۱۸ کارگزار داریم. ۱۰ میلیون تراکنش ماهانه شکل می گیرد که رقمی حدود ۳۵ همت حجم معاملاتشان است.
قوانین رمز پول بزودی در هیات عالی تصویب می شود
فرزین با بیان اینکه مقررات رمز پول باید تدوین شود و اگر ورود نکنیم در مدیریت پول در بانک مرکزی به مشکل می خوریم؛ افزود: جلسات خوبی در این زمینه طی ۶ ماه گذشته داشتیم. دستگاه های مختلف باید در حوزه های مختلف ورود کنند. قوانین ماینینگ در وزارت صمت تدوین می شود. مقررات رمز پول تهییه شده و بزودی در هیات عالی مطرح و تصویب می شودو خیال ما بعنوان سیاستگذار و مقام ناظر در این حوزه راحت می شود.
رییس کل بانک مرکزی در ادامه با بیان اینکه مشکل تاریخی در بانک مرکزی در حوزه نظارت داریم؛ گفت: در قانون جدید اشخاص تحت نظارت بانک مرکزی توسعه یافته است. بانک مرکزی باید مدل مشخص برای نظارت بر اینها داشته باشد. نظارت بانک مرکزی یا افساید بوده یا آنساید.
او یکی از مشکلات را استاندارهای ناهمگون بین بانک ها دانست و گفت: خواهش می کنم روی این موضوع متمرکز شوید و شرکت هایی که می توانند به نظارت هوشمند ما کمک کنند؛ وارد شوند. باید این مشکل حل شود.
افزایش حملات سایبری به نظام بانکی در ۲ سال اخیر
فرزین ارتقای سطح امنیت را مهم دانست و ادامه داد: در دو سال اخیر حملات سایبری به شبکه بانکی افزایش یافته است و مجبوریم پایداری شبکه را افزایش دهیم. اقداماتی انجام شده ولی کافی نیست.
او از دریافت مجوز امضای الکترونیک در ۳۰ آبان ماه خبر داد و گفت: این موضوع به کاهش مراجعات حضوری هم کمک خواهد کرد.
رییس کل بانک مرکزی درباره هوش مصنوعی هم گفت: مرکزی در این حوزه در بانک مرکزی راه اندازی شده است؛ برای تمام پیشرفت هایی که دنبالش هستیم باید از هوش مصنوعی استفاده کنیم. نظارت ما بر موضوعات پولشویی با هوش مصنوعی تقویت می شود.
کد خبر 903393 منبع: تسنیم
-
خبر مهم فرزین درباره ریال دیجیتال | دلار از مبادلات با روسیه به طور کامل حذف شد
-
فوری | آغاز مذاکرات ایران با کشورهای اروپایی رسما تائید شد + جزئیات
-
تصاویر ۱۶+ ؛ صحنه وحشتناک ۲ زورگیر که گوش یک مرد را میبرند!
-
ایران در حال آمادهشدن برای مذاکرات هستهای با اروپاست
-
مهران مدیری به عطاران : چشمت درآد … دهمین تندیس حافظم را گرفتم
-
ذوقزدگی تحلیلگر صهیونیست از موضع برخی اصلاحطلبان درمورد اسرائیل
-
فوری | رسانههای اسرائیل: آتش بس با لبنان قطعی شده است
-
حراج گوشواره قلبی دختر کاپشن صورتی برای کمک به جبهه مقاومت + ویدئو
-
منتظر برف باشید ؛ ایران یخ میزند | صدور هشدار نارنجی هواشناسی برای این استانها
-
فوری | محروم بزرگ پرسپولیس در بازی حساس با الریان مشخص شد
-
فوری | رسانههای اسرائیل: آتش بس با لبنان قطعی شده است
-
استایل و تیپ بازیگران در جشن حافظ؛ از سوگل خلیق و آیدا پناهنده تا پارسا پیروزفر و مهران مدیری + تصاویر
-
اظهارنظر موسیمانه درباره دیدار حساس استقلال در برابر پاختاکور
-
تصاویر ۱۶+ ؛ صحنه وحشتناک ۲ زورگیر که گوش یک مرد را میبرند!
-
نحوه درست مصرف ویتامین d ؛ این اشتباه ویتامین d را بیفایده میکند
-
روایت یک شاهد عینی از دقایق اول انفجار تروریستی پیجرها در لبنان + ویدئو
-
تهران فقط آلودگی و ترافیک ندارد؛ گنجینه حیات وحش پایتخت را بشناسید | حیوانات کمیابی که در طبیعت استان تهران زندگی میکنند
-
با این آزمایش متوجه میشوید که آیا گوشی شما شنود میشود؟
-
اقتصاد جهان در حال فرود نرم | بریکس، سوئیفت بومی راه اندازی می کند